De enneagram types
vieren Kerst

De enneagram types vieren Kerst

Het Enneagram is onderverdeeld in 9 enneatypes. Elk type is anders en handelt vanuit verschillende overtuigingen en motivaties. Nu het december is kijken alle enneagram types uit naar de feestdagen. Vier jij Kerst met hen mee?

Type 1: de Perfectionist

Type 1 gaat voor het perfecte kerstfeest. De uitnodigingen zijn al weken geleden verstuurd en de tafel indeling is geschikt, geherschikt en nogmaals geschikt. De tafel ziet er prachtig uit met een mooi kerstservies en kristallen glazen.

Tegen gasten die te laat komen of heel laat afzeggen zegt type 1 dat het niet erg is, maar van binnen is ze boos. Toch blijft ze glimlachen en tovert ze een uitgebreid 4-gangendiner op tafel.
De boom van type 1 is een plaatje. Alle versieringen hebben dezelfde kleur en passen perfect bij elkaar.  Onder de boom ligt voor iedereen een pakje. Type 1 heeft de kado's met zorg uitgezocht en voor ieder een persoonlijke wens toegevoegd.

Voor type 2 is gezelligheid en samen zijn het belangrijkste met de kerstdagen. Ze is druk met het iedereen naar de zin maken en kookt voor iedereen apart zijn/haar lievelingskostje. Ze heeft zoveel mensen uitgenodigd dat ze stoelen en servies te kort komt en deze leent bij familie en vrienden. De tafel ziet er daardoor uit als een gezellig allegaartje. Maar het eten is heerlijk en type 2 zorgt er voor dat niemand iets te kort komt.

Ze pakt uit met kadootjes voor iedereen en is de hele dag druk met iedereen van eten en drinken voorzien. In de week voor kerst heeft ze ook nog haar moeder geholpen die wat slecht ter been is. Een bezoekje aan de kapper is er daardoor bij ingeschoten. De boom wordt op het laatste moment gezet en versierd met zelfgemaakte koekjes en versiering die ze met de kinderen heeft geknutseld.

Type 2: de Helper

Type 3: de Winnaar

Type 3 leaset deze kerst een boom. De boom wordt thuisgebracht en volledig gedecoreerd door een stylist volgens de laatste trend. Het kerstdiner wordt genoten met een paar goede vrienden en zakenrelaties.

Op tafel staan exquise wijnen, verfijnde gerechten van de groentejuwelier en goede kwaliteit vlees. Iedereen ziet er prachtig uit in avondjurk en smoking.

De gasten krijgen een zilveren wijndop en voor zijn vrouw ligt er een pakje met een gouden collier. De dag na kerst vliegt het gezelschap naar Dubai voor een weekje golfen.

Type 4 tuigt de boom met veel creativiteit op terwijl ze luidkeels meezingt met Mariah Carey’s "All I want for Christmas". In de boom hangen zelfgemaakte ornamenten en versiering waar een emotionele herinnering aan zit.
De tafel is gedekt met mooie schalen en borden en bijpassende servetten. De gerechten zijn anders dan anders en van over de hele wereld. Onder de boom liggen kadootjes die met veel creativiteit zijn uitgezocht of gemaakt.

De drukke dagen rond de kerst zijn nogal overweldigend voor type 4. Alle indrukken maken wat sentimenteel en overgevoelig. Soms zo overgevoelig dat type 4 met veel gevoel voor drama het feest verlaat en dagen nodig heeft om weer een beetje bij te komen.

Type 4: de Romanticus

Type 5: de Waarnemer

Type 5 brengt de kerstdagen het liefst gewoon thuis door met een goed boek. Een kerstboom hoeft niet zo nodig. Maar als er dan toch een komt dan zoekt type 5 vooraf precies uit welke boom het beste is en hoe deze te verzorgen. Ook voor het diner geldt dat het niet te gek hoeft. Gewoon lekker eten is prima. Type 5 houdt niet van veel mensen om zich heen en zal dus of niemand uitnodigen of zich halverwege het feest terugtrekken.

Type 5 maak je blij met een praktisch cadeau zoals sokken of een agenda. Of een goed boek of abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift. Kadootjes kopen voor anderen zal type 5 waarschijnlijk vergeten.

Type 6 viert de kerstdagen liefst samen met anderen. Uit angst dat er mensen niet komen nodigt hij de hele familie en alle vrienden uit. Type 6 is onzeker over de eigen kookkunsten en vraagt daarom iedereen iets lekkers mee te brengen. Zo staat niemand lang in de keuken en is er zoveel mogelijk tijd samen. Er worden spelletjes gedaan en herinneringen aan eerdere kerstfeesten opgehaald.

De boom is versierd met dezelfde set kerstballen die al jaren wordt gebruikt. Er branden alleen waxinelichtjes in vuurvaste houdertjes omdat type 6 bang is dat er brand komt.  Met de cadeau’s kiest type 6 voor zekerheid; iedereen krijgt elk jaar zijn/haar favoriete luchtje.

Type 6: de Loyalist

Type 7: de Avonturier

Type 7 laat pas op het laatste moment weten of hij aanschuift aan de kerstdis. Het kan zomaar zijn dat hij elders een leuker feest heeft of op vakantie is.

Als hij thuis is dan versiert hij de boom met souvenirs van zijn reizen en nodigt hij vrienden uit voor een waanzinnig feest dat duurt tot diep in de nacht. Er wordt flink gegeten en gedronken en wellicht ook wat gesnoven.

Hij koopt geen kadootjes maar brengt een flinke fles champagne mee en zorgt voor een chocolade fontein.

Type 8 beslist bij wie dit jaar kerst wordt gevierd en op welke dag. Ze mailt de gasten een overzicht met wat iedereen kookt en meebrengt en regelt de benodigde ingrediënten. Ze controleert daarbij regelmatig of alles op rolletjes loopt. Via een speciale app verzoekt ze iedereen een verlanglijstje in te vullen zodat ze op tijd de juiste cadeaus kan kopen.

Tijdens het diner houdt ze de gerechten in de oven in de gaten en of alle gangen op tijd doorkomen.
De kerstboom wordt volgens een vast systeem opgetuigd. Ze heeft daarvoor de versiering in speciale bakken op volgorde ingepakt. Als laatste plaatst ze zelf de piek.

Type 8: de Baas

Typ 9: de Bemiddelaar

Type 9 wil graag de harmonie bewaren. Om haar gescheiden ouders niet in één huis te hebben rent ze van de kerstbrunch bij haar moeder naar het diner bij vader. De volgende dag komen haar kinderen en kleinkinderen en schuift ze ’s avonds aan bij haar schoonouders.

Door alle drukte raakt iedereen wat overprikkelt. Type 9 doet haar best de goede vrede tussen iedereen te bewaren. Bij het kopen van kado's kan ze moeilijk een keuze maken en ze weegt zorgvuldig af dat iedereen even veel krijgt.
Haar kerstboom is een verzameling van ballen en slingers die ze in de loop van de jaren heeft gekregen of die haar man heeft gekocht. Niet persé haar smaak maar daar zegt ze niets van.
 

Meer met het Enneagram

Wil je graag met het Enneagram aan de slag om jezelf beter te leren kennen en veranderingen in je leven aan te brengen? Neem dan eens contact op voor een kennismakingsgesprek of volg één van de workshops.