De enneagram types
op vakantie

De enneagram types op vakantie

Het Enneagram is onderverdeeld in 9 enneatypes. Elk type is anders en handelt vanuit verschillende overtuigingen en motivaties. Nu het zomer is gaan alle enneagram types op vakantie. Reis je met hen mee?

Type 1: de Perfectionist

Als Enneatype 1 op reis gaat wordt dat vooraf tot in de puntjes voorbereid. Type 1 leest vooraf verschillende reisgidsen en maakt een overzicht en planning van alles wat ze wil zien tijdens de vakantie. Ze heeft een lijstje met alles wat mee moet in de koffer en werkt dit nauwgezet af. De koffer wordt netjes en efficiënt ingepakt. Type 1 vergeet niet gauw iets mee te nemen en is op alle situaties voorbereid.
Ze zorgt er voor overal op tijd te zijn en heeft een hekel aan vertraging. Ze ergert zich als het personeel op de luchthaven of in de hotels fouten maken. Ze rekent erop dat alle informatie die ze krijgt klopt en zal het direct ontdekken als dit niet zo is.
Type 1 geniet vooral van haar vakantie als alles op rolletjes loopt en ze niet voor verrassingen komt te staan.

Ideale vakantie: West Europa, Canada, de VS, een cruise, individuele fly & drive.

Als Enneatype 2 op reis gaat pakt ze alle koffers voor het hele gezin in. Ze zorgt er voor dat iedereen alles mee heeft wat nodig is of zou kunnen zijn. Ze heeft oppas geregeld voor de huisdieren en de koelkast vol met eten gezet voor de thuisblijvers.
Eenmaal op bestemming houdt ze goed in de gaten of iedereen het naar z’n zin heeft. Bij het ondernemen van activiteiten laat ze de wensen van de reisgenoten voorgaan. Zolang iedereen happy is, is type 2 dat ook. Ze vergeet daarbij regelmatig op te komen voor wat zij graag wil zien of doen.
Type 2 is bereid alles te doen om iedereen een fijne vakantie te bezorgen, maar wil daar wel graag wat waardering voor terug ontvangen.

Ideale vakantie: een camping of all inclusive resort waar voor iedereen iets te beleven valt, liefst op een zonnige bestemming zodat regen de boel niet vergalt.

Type 2: de Helper

Type 3: de Winnaar

Als Enneatype 3 op reis gaat dan wordt het liefst een bestemming gekozen die bij anderen bewondering opwekt. Type 3 omringt zich graag met succesvolle mensen en kiest daarom voor plaatsen waar de happy few hun vakantie doorbrengen. In de koffer gaan een aantal kledingsets mee van goede en dure merken die luxe uitstralen. Het liefst wordt businessclass gevlogen naar een verre bestemming of een mooie stad.
Type 3 is dol op terrasjes pakken aan de boulevard, waar het zien en gezien worden is. Ook staat een dagje winkelen op het programma. De laptop gaat mee op reis want tussendoor wordt nog wel wat gewerkt.

Ideale vakantie: een zonvakantie in een 5-sterrenhotel op de Seychellen of andere exotische bestemming, een vakantie op het jacht van een kennis, een golfreis, citytrip.

Als Enneatype 4 op reis gaat dan zit de koffer vol fleurige jurkjes, bijpassende schoentjes en slippers en bikini’s met matching badlaken. De bestemming is bijzonder, liefst een plek waar niet iedereen naar toegaat. Tenzij die plek wordt bezocht door veel bijzondere mensen.
Tijdens de reis ontdekt type 4 steeds opnieuw een bijzonder winkeltje, strandje, galerie, eettentje…   Er worden veel foto’s gemaakt om al het moois met anderen te delen.
Type 4 staat open voor contact met de lokale bevolking en laat zich graag meenemen naar bijzondere plaatsen waar toeristen niet snel komen. Natuurlijk gaat er een speciaal souvenir in de koffer mee naar huis.

Ideale vakantie: spirituele reis, full moon party in Thailand, bijzondere festivals, Ibiza of ander zonnig eiland waar veel te beleven is.

Type 4: de Romanticus

Type 5: de Waarnemer

Als Enneatype 5 op reis gaat dan wordt alleen het hoognodige ingepakt. De garderobe is praktisch en vooral makkelijk. Type 5 is op zoek naar rust tijdens de vakantie. Het reizen naar de plaats van bestemming beschouwt hij als een noodzakelijk kwaad en als gelegenheid lekker te kunnen lezen of nadenken.
In de koffer gaat een flinke stapel boeken mee, het liefst over een onderwerp waar hij nog niet zoveel van weet. Een fijne, rustige plek in de schaduw, een lekkere kop koffie en een goed boek en de vakantie van type 5 is geslaagd. Als hij uitstapjes maakt dan bezoekt hij archeologische opgravingen of een museum. Hij verdiept zich in zijn omgeving door erover te lezen en goed te luisteren naar de gids.

Ideale vakantie: rustige natuurgebieden, adults only hotel, studiereis, citytrip naar stad met mooie musea.

Als Enneatype 6 op reis gaat dan gaat hij het liefst niet alleen. De bestemming wordt bepaald door de wensen van de groep en type 6 gaat daar in mee. Hij neemt niet het voortouw maar is de bestemming bekend dan regelt hij wel de benodigde visa en helpt met inpakken.
Type 6 houdt van zekerheid en zal daarom liefst kiezen voor een bestemming waarvan hij weet wat hij kan verwachten. Type 6 heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee elk jaar naar dezelfde camping te gaan, waar de eigenaar weet dat hij komt en voor hem al zijn favoriete staanplaats gereserveerd heeft. Heeft type 6 tijdens de vakantie eenmaal een goed restaurant ontdekt, dan zal hij daar steeds weer komen eten.

Ideale vakantie: een groepsreis, gezinsvakantie in Frankrijk, jaarlijks met een groep vrienden een huis huren in Italië.

Type 6: de Loyalist

Type 7: de Avonturier

Als Enneatype 7 op reis gaat dan gooit hij maar wat in de koffer. Mocht hij ter plaatse iets missen dan koopt hij het daar wel. Type 7 plant zijn reis niet maar ziet wel waar hij uitkomt. Hij haalt ternauwernood zijn vlucht of trein, omdat hij onderweg weer iets tegenkwam wat zijn aandacht trok. Type 7 blijft niet graag lang op één plaats maar reist het liefst rond. Hij vermijdt plaatsen waar hij al geweest is maar zoekt juist steeds iets nieuws.
Hij reist net zo makkelijk alleen als in een groep en maakt makkelijk contact. Hij ontdekt graag vreemde culturen en betreedt de ongebaande paden. Bij thuiskomst zit hij altijd vol verhalen over alle avonturen die hij tijdens de reis heeft beleefd.

Ideale vakantie: backpacken door Azië, een reis rond de wereld, met de camper door de VS, landen waarvoor een waarschuwing geldt dat het reizen er mogelijk niet veilig is.

Als Enneatype 8 op reis gaat dan is dat goed voorbereid. Type 8 weet precies wat voor vertrek nog gedaan moet worden en geeft alle reisgenoten een taak. De reisbestemming wordt goed doordacht gepland. Ter plaatse neemt type 8 automatisch de leiding. Ze regelt de excursies en beheert de financiën. In de huurauto zit type 8 achter het stuur.
Het lukt type 8 om alle wensen van de reisgenoten samen te brengen en activiteiten te bedenken die voor iedereen leuk zijn. Achter een gids met een bordje aanlopen is niet waar type 8 blij van wordt. Liever regelt zij zelf alles zodat ze weet waar ze aan toe is en alles onder controle heeft.

Ideale vakantie: zelf een groepsreis organiseren, een weekend weg met de hele familie, een vakantiehuisje of appartement en ter plaatse een auto huren om zelf de omgeving te verkennen.

Type 8: de Baas

Typ 9: de Bemiddelaar

Als Enneatype 9 op reis gaat dan vind ze het lastig te bepalen wat mee moet in de koffer. Ze laat het kiezen van de bestemming over aan haar partner, kinderen of reisgenoten en zal niet snel tegen hun wens(en) ingaan. Ze gaat het liefst naar een bestemming die voor iedereen leuk is zodat iedereen het naar z’n zin heeft en er geen conflicten ontstaan. Ontstaat er toch enige wrijving tussen reisgenoten dan schiet type 9 te hulp om de lieve vrede te bewaren.
Als er met de auto gereisd wordt dan zit type 9 het liefst achterin om de kinderen bezig te houden. De auto besturen of kaartlezen doet ze liever niet om ruzie te vermijden. Type 9 reist bij voorkeur buiten het hoogseizoen. Ergernissen die ontstaan door teveel mensen bij elkaar, drukte en lang wachten gaat ze het liefst uit de weg. Ze houdt van de natuur en brengt daarom haar vakanties het liefst door aan zee of in een bos.

Ideale vakantie: een gezellig vakantiehuisje in het bos, een kleinschalig hotelletje aan zee, een georganiseerde reis in een kleine groep.

Meer met het Enneagram

Wil je graag met het Enneagram aan de slag om jezelf beter te leren kennen en veranderingen in je leven aan te brengen? Neem dan eens contact op voor een kennismakingsgesprek of volg één van de workshops.